Historia

Raudanniemi eli Rauvanniemi on entinen torppatila, ja kuului 1900-luvulle saakka Halolan Hoville. Torpat olivat pieniä vuokratiloja, joita vuokraviljelijät eli torpparit perheineen saivat asuttaa ja viljellä hoville tehtyä työtä vastaan. Kolmena päivänä viikossa käytiin töissä Hovissa ja muina päivinä tehtiin oman tilan työt. Lue lisää torppareista ja Koskentaipaleen kylän historiasta.

Gabriel Luukkonen muutti perheineen Rauvanniemeen torppariksi 1900-luvun alussa. Työmatka Halolan hoville kuljettiin kesäisin veneellä ja talvisin jään yli hiihtäen. Huonon jään aikaan käytettiin ns. possakkareittiä, joka kiersi järven ympäri eteläpuolelta.

Leevi Luukkonen 1933
Leevi Luukkonen 1933

Torpparijärjestelmän kaatumisen jälkeen Rauvanniemen pieni maatila siirtyi Gabrielille ja näin torpparista tuli pientilallinen. 1930-luvun lopulla tila siirtyi Gabrielin pojalle Leeville, joka ryhtyi asuttamaan taloa vaimonsa Hellinin kanssa.

Leevi oli isänsä tavoin taitava käsityöläinen ja valmisti mm. soutuveneitä, taikinakiuluja, pärekoreja ja muita tarve-esineitä hoville ja kyläläisille. Leevi teki myös kalastusvälineitä ja iso osa Saarijärvestä saaduista kaloista pyydettiin Leevin kutomilla verkoilla. 

Vuonna 1968 Leevin kolmesta lapsesta keskimmäinen, Terho Luukkonen, lunasti Rauvanniemen tilan itselleen. Hän kokeili rukiin viljelyä vuoden ajan, mutta se ei lyönyt leiville, sillä tilan pellot olivat pieniä ja kivisiä. Viljelyn sijaan Terhoa kiinnosti hirsirakentaminen ja Rauvannimen pitkä länsiranta tarjosi ihanteellisia tontteja lomamökkejä ajatellen. Ensimmäinen Terhon rakentama hirsirakennus oli päärakennuksen vanha rantasauna vuonna 1967, joka on edelleen käytössä.

Ensimmäinen vuokrakäyttöön tarkoitettu mökki syntyi nykyisen Hiidenkiven paikalle vuonna 1969. Noin 25m2 mökissä oli tupa, keittonurkkaus, sauna ja ulko-WC. Lomarenkaan kanssa tehtiin markkinointisopimus heti 1970-luvun alussa ja Raudanniemessä alkoi käydä saksalaisia turisteja. Seuraavina vuosina valmistuivat vanha Kalliomökki, Riihiniemi, Ainola.

Asuttuaan pari vuotta .....